Itt az évnek az az időszaka, amikor a nappalok egyre rövidebbek lesznek, és bár odakint még mindig millió fok van, de te tudod, hogy a végtelennek tűnő tél már a spájzban van. Csakúgy, mint az a furcsa, nyugtalanító érzés, amit a hétfői munkába indulás előtti este érzel, a nyár vége a vasárnapi félelem sajátos változatát idézi elő: ezt az érzést úgy hívják, hogy „August Blues”.

Sok nyárimádó van, aki átéli ezt a furcsa, nyár végi letargiát. De rengeteg módja van annak, hogy megbirkózzunk vele, és megkönnyítsük az őszbe való átmenetet.

Az August Blues szorongás és pánik érzése, amit a nyár szerelmesei tapasztalnak, amikor a nyár a végéhez közeledik. Az August Blues-t valójában inkább a szorongás táplálja, mint a depresszió. Más szóval, ha ezt az érzést tapasztalod, nagyobb valószínűséggel érzel majd szorongást, mint depressziót. Ez nem éppen egy szórakoztató időszak.

Ha a szeptember közelgő érkezése elszomorít, mutatunk néhány módszert, amivel megbirkózhatsz a szorongásoddal:

1. Légy jó magadhoz

Nem véletlenül hívják ezt öngondoskodásnak. Ha gondoskodsz a testi egészségedről, az érzelmi egészséged is követni fogja ezt a tendenciát. Bánj úgy a testeddel, mintha egy értékes tárgy lenne, hiszen te magad is értékes vagy. Próbálj meg célokat kitűzni magad elé, pl. hogy több vizet igyál. Fogyaszd a legkedveltebb ételeidet. Engedj meg magadnak egy kicsit több alvást. Ó, és próbálj meg mozogni: a testmozgás és a mentális egészség közötti kapcsolatot egyre több tanulmány támasztja alá. Minél jobban érzed magad fizikailag, annál jobban fogod érezni magad lelkileg is.

2. Ne törődj a közösségi média álságos világával

Ne görgesd vég nélkül az Instán a nyaralós fotókat. Komolyan, hagyd ezt abba. Hidd el, minden egyes tengerparti szelfihez körülbelül egy millió olyan fotó társul, amin azok az emberek, akiket követsz, egyáltalán nem érzik jól magukat. Az emberek az életüket legjobb, legizgalmasabb részét mutatják be a közösségi médiában, hogy a barátaik azt higgyék, mindig csodálatosan érzik magukat. A valóság azonban teljesen más: senki sem szórakozik állandóan, szóval igazából te sem maradsz le semmiről. Azzal, hogy a közösségi médiában látott dolgok megszállottja vagy, amelyek a barátaid életének egy erősen irányított változata, csak rosszabbul fogod érezni magad. Szóval csak tedd le a telefont. Most.

3. Tekerd fel a hangerőt

Ne próbálj meg még mélyebbre süllyedni a nyári szomorúságba, szorongató, lassúszámokkal. A zene csökkentheti a szorongást és fokozhatja a jó hangulatot. Állíts össze egy pozitív dallamokból álló lejátszási listát, amit ismétlésre tudsz kapcsolni, amikor rosszkedvű vagy. Nem tudot, hogy épüljön fel a lista? Kérdezd meg a barátaidat, mi az ő kedvenc vidám zenéjük, nagyon gyorsan összeáll majd a lejátszási listád.

4. Kérj segítséget

Néha a nyári szomorúság végtelennek tűnhet, és ezzel nincs is semmi baj. Ha így érzed, teljesen rendben van, ha segítséget kérsz. Fordulj a családodhoz vagy a barátaidhoz, hogy segítsenek a gyerekekkel, hogy legyen egy kis időd magadra. Vagy segítsenek neked kitakarítani a házat, mosni, bevásárolni. Ossz szét néhány feladatot a munkahelyeden a többiek közt. Nem baj, ha tudatot a környezeteddel, hogy szükséged van rájuk.

5. Lassíts le

Talán ellentmondásosnak tűnhet, mivel az elmúlt hónapokat valószínűleg nagy utazásokkal, aktív üdülésekkel töltötted, de az augusztus valójában jó alkalom a lassításra és a pihenésre. Néha a nyár és az ősz közötti szakadék igazán kemény lehet a dolgozó felnőttek számára, de nem feltétlenül kell annak lennie. Használd ki az augusztust arra, hogy fellélegezz és pihenj egy kicsit. Az augusztus egy átmeneti hónap a nyár és az ősz között, úgyhogy kezeld is úgy. Pihenj át néhány extra napot, éjszakát, ahelyett, hogy megpróbálnád kihozni a legtöbbet a nyár utolsó pillanataiból. Olvasd el azt a könyvet, ami az éjjeliszekrényeden porosodik. Menj el masszázsra. Ez a te időd, amit úgy használhatsz fel, ahogyan csak akarsz.

6. Képzeld el az ősz szépségeit

Talán azt hiszed semmi jó sincs az őszben, amikor esik az eső, egyre hamarabb sötétedik, és elő kell vennünk a meleg kabátot. Pedig az ősz a bizonyíték arra, hogy milyen színes is lehet a pihenni térő természet. Gondolj a szőlőre, almára, a sok finomságra, amit belőlük készíthetsz! Gondolj arra, hogy vehetsz egy puha sálat, egy új gumicsizmát, hogy hamarosan itt a gyertyaszezon!

Ebben én is segítek majd!

Igyekszem majd megtölteni az otthonodat finom illatokkal!

Szeretettel,

Judit

(Szövegben segített: Becker – Németh Kinga)

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük