A január elsejei újrakezdés doppingja semmihez sem hasonlítható energiát ad mindenkinek. De ahogy telnek a napok-hetek, gyakran visszahuppanunk oda, ahonnan indultunk: a tavalyi életünkbe. De ezen változtathatsz is…

1. Nem térünk el a tervtől, vagy, ha mégis, akkor újragondoljuk azokat

Először is vizsgáld meg, meddig jutottál a célod eléréséhez vezető úton. Ha még mindig egy helyben toporogsz a rajtvonalon, lehet, hogy nem volt elég világos a célkitűzésed (ez egyébként a legtöbbünk kudarcának okozója), vagy nem volt pontos a terv, például nem írtad be a naptáradba a lépéseket és nem rendeltél hozzájuk konkrét határidőket. Ahogy öregszem egyre több mindent naplózok, egyszerűen azért mert egyébként elfelejtem, és sokkal könnyebb figyelnem ha pontosan dokumentálok.

Ha a határidőkből csúsztál ki és ezért adtad fel, akkor tessék priorizálni a teendőid között úgy, hogy igenis beleférjen, amit elgondoltál. Itt nyugodtan lehetsz szigorú. A reggeli kávé mellett tökéletes alkalom naplózni a terveket.

2. Nem lehetünk állandóan motiváltak, de a céljaink mellett akkor is kitartunk

A legtöbb ember abban a tévhitben él, hogy motiváció nélkül nem lehet elérni semmit; túlértékelik ezt a kilenc betűs szót. Persze, fantasztikus dolog, ha lobog benned a tűz, ami a megfelelő hajtóerővel lát el, de néha elalszik a láng; elfogy a motiváció, és neked akkor is menned kell tovább.

Vannak napok, amikor kedvtelenül, robotpilótaként tesszük a dolgunkat, ilyenkor jön jól az első pontban említett naptár és a határidők. Csak tedd meg, ami mára volt betervezve és pipáld ki. Vagy gyújts egy gyertyát és hallgass a belső hangra. Biztos jó az irány?

3. Türelem és kitartás nélkül: minden hiába

Hozzá vagyunk szokva a vágyaink azonnali kielégítéséhez, hiszen ebben a világban szinte bármihez hozzájuthatunk perceken belül (gyors kaja, internetes rendelés). De az igazán nagy célok eléréséhez bizony idő kell (sok idő!) és türelem (rengeteg türelem). Nem mindennek van azonnali, látványos eredménye, de attól még beindult a gépezet, ne szakítsd meg a folyamatot!

Amikor feladunk valamit, bűntudatot generálunk és a befejezetlenség miatt diszkomfort-érzetünk lesz – kíméld meg magad ettől.

Tekints úgy a kitűzött céljaidra, mint egy kísérletre, és adj nekik minimum három (!) hónapot! Ez az idő elegendő, hogy tényleges változás következzen be az életedben, viszont nem túl sok ahhoz, hogy az ablakon kidobottnak érezd, ha ne adj’ Isten mégsem jön össze.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük