Nem kell, hogy megszakadjon a barátság azért, mert megszületett egy gyerek. De ehhez két ember kell. És bizony, ha te vagy az, akinél óránként ordít egy csecsemő, akkor a barátaid részéről szükség van némi segítségre.

Annak idején, női magazinos koromban számtalan, úgynevezett ’to do’ listát készítettem. Leginkább arról, mit egyél ha jön a bikini szezon, hogyan éld túl a szakítást, stb. Álljon most itt egy lista azoknak, akiknek a környezetében kisbaba születik. Hátha megmentünk néhány barátságot.

1. Ha a kórházba nem is tudsz bemenni, jó, ha felhívod az ifjú szülőket. Hidd el, hálásak lesznek. Azért is, mert áradozhatnak a gyerekről és azért is, mert minden újszülött anyukának szüksége van ezekre a szavakra: nyugi, jól csinálod. 

2. Az első néhány hétben talán nyugalomra vágynak, de utána illik bejelentkezni, megnézni a kisdedet. 

3. Aki nem kíváncsi a gyerekre ne lepődjön meg azon, hogy egy idő után a szülők sem kíváncsiak rá. Először csak kínos lesz az eltűnésed, később már egyáltalán nem fog érdekelni senkit, hogy miért nem érdeklődtél. 

4. Tartsuk fenn a szülőknek a megsértődés jogát. Az a barát, aki hetente ült nálad a problémájával, és te végighallgattad minden alkalommal, most viszont büdös neki a pelenka nyugodtan végighallgathat, egy „hónapok óta felém se néztél” hisztit. 

5. Bár az első pár hónapban valószínűleg nemet fognak mondani, azért nem baj ha elhívjátok bulizni a friss gyerekes szülőket is. Ettől egy kicsit még fiatalnak érezzük magunkat. Amíg nem kell almát és banánt reszelni. Kétszer. Mert az első adagot úgyis megeszed. Mert finom. Igen. Az.

6. Ha látogatóba mész előtte telefonálj mi kell. Valószínűleg nincs szükség újabb csörgőre, viszont pelenka és törlőkendő mindig hasznos ajándék. Akár csak egy dobozos üdítő. Vagy egy kiló narancs. Senki nem várja el, hogy költségekbe verd magad. Lényeg, hogy jelen légy.

7. Ha nagyon elfoglalt vagy akkor is érdeklődj. Hogy van, hogy vannak? Gyakran előfordul, hogy a friss szülők kifelé mosolyognak, esténként meg bőgnek a fürdőben a fáradtságtól. Ez teljesen normális dolog. Te vagy a barátja hallgasd végig. Igen, ha kell, akkor is, ha már unod. 

8. A szülés után a hormonok még jobban borulnak, mint a terhesség idején. Egyes anyáknál (de ilyet nem is ismerünk, ugye) ez heveny hisztiben nyilvánul meg. Ez néha másokon csattan. Elnézést érte.

9. Nyugodtan mesélj neki az életedről. Mivel viszonylag kevés olyan emberrel találkozik, akinek nem kell kitörölni a fenekét óránként, az újdonsült szülő nagyon hálás az olyan témákért, mint a munkahelyi pletyka, vagy románc, sport, politika, történelem, gasztronómia, építészet, divat, művészet, film, televízió szóval nagyjából minden.

10. Jó, ha észben tartod, hogy bármikor előfordulhat veled is, hogy egyszer csak ott ugrál körülötted egy halom rokon, mert szülő lettél. Másra sem vágysz, mint, hogy veled örüljenek a kölködnek. És nagyon szeretnéd, ha a barátaid is örülnének. Nincs olyan messze az a nap… Milyen jól fog jönni akkor egy barát, aki már túl van mindezen.

A lényeg most is az, hogy figyeljünk egymásra, és mutassuk ki, hogy mennyire szeretjük egymást, hogy örülünk a kisded születésének!

Szeretettel, Judit

Lepd meg az új szülőket egy babapúder illatú gyertyával!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük